U bevindt zich hier: Home  >  Actueel

Actueel

< terug naar overzicht
  • 19/07/2015

Een jaar lang inventariseren we zoveel mogelijk soorten (parasieten, saprotrofen, ectomycorrhizavormers) die op en bij Populus spp. groeien.WAAROM?
Vlaanderen is rijk aan populieren: Populus tremula (Trilpopulier, Ratelpopulier), Populus x canadensis (Canadapopulier), Populus x canescens (Grauwe abeel), Populus alba (Witte abeel) en Populus nigra (Zwarte populier). Op basis van een hypothese dat deze bomen in onze streken gastheer kunnen zijn voor soorten die in de ons omringende landen enkel bij andere gastheren groeien, deden we een eerste onderzoekje (Ruben De Lange, masterproef Universiteit Gent) bij Russulales waaruit inderdaad bleek dat gericht zoeken naar soorten geassocieerd met populier verrassend nieuwe data oplevert. Populieren zijn bovendien ook een interessant substraat voor veel houtbewonende polyporen en korstzwammen, saprotrofe ascomyceten op de twijgjes, de bladeren, de katjes etc. Ook myxomycetologen en roestminners komen ongetwijfeld aan hun trekken, wanneer ze de verschillende delen van Populus onder de loupe nemen.


HOE GAAN WE TE WERK?
Tip 1: op elke excursie wordt gericht gezocht naar een plekje met populieren en wordt extra aandacht besteed aan het inventariseren ervan.


Tip 2: iedereen die enthousiast wil meewerken, zoekt in de buurt een populierenbosje, een populierendreef of desnoods een eenzame populier en monitort regelmatig welke soorten er verschijnen. De gegevens worden ingevoerd in de FUNBEL-databank (zie website FUNBEL-invoermodule) of lijsten worden doorgespeeld naar
We zijn benieuwd…

Agenda

21 APRIL

Voorjaarswandeling in de Gooren te Gierle, een nat loofbos met voorjaarsbloeiers

Meer

21 APRIL

Vorte Bossen te Ruiselede

Meer

24 APRIL

Informatieavond over moleculair onderzoek

Meer

02 MEI

Educatieve bijeenkomsten ZWAM (Diest)

Meer

05 MEI

Langdonken te Herselt

Meer

08 MEI

Determinatieavond: inoefenen van microscopische technieken

Meer

14 MEI

Educatieve bijeenkomsten ZWAM (Diest)

Meer