U bevindt zich hier: Home  >  Afdelingen

AMK


Welkom
Excursies
Educatieve avonden
(Voordrachten, determinatiepracticums)
Cursus
Stuurgroepvergadering
KVMV-bibliotheek
Contactpersonen

 

Welkom

De Antwerpse Mycologische Kring (AMK) verwelkomt u graag op haar webpagina. Als KVMV-afdeling zijn wij actief in de wijde omgeving van Antwerpen en ondersteunen zo de KVMV-werking .

Bent u al lid? Dan kan u aan al onze activiteiten deelnemen, ook aan die van de andere afdelingen.
Bent u nog geen lid? Kom dan gerust eens kennismaken op onze eerstvolgende activiteit, maar meld u dan eerst even aan bij de Afdelingscoördinator.

Top ^

Excursies

Van april tot november organiseren we excursies om onze kennis van paddenstoelen te verruimen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. We komen steeds samen om 9.45 u. tenzij anders vermeld. Bij dagexcursies enkel deelnemen aan het voormiddaggedeelte is altijd mogelijk en aansluiten bij het namiddaggedeelte kan na afspraak met de contactpersoon. Op de excursieaankondigingen geldt de aangeduide reisweg steeds vanuit Antwerpen.
Deelname aan een activiteit gebeurt op eigen verantwoordelijkheid.

Top ^

Educatieve avonden

Op dinsdagavond vinden onze AMK-bijeenkomsten plaats in de bioruimte van de Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken - Gebouw O, 3e verdieping, GPS adres Fort VI-straat te Wilrijk, Parking 2.
Eigen leden brengen dan voordrachten over paddenstoelengroepen, lichten moeilijkere genera toe, geven uitleg over hun recente en bijzondere vondsten of geven praktische tips bij het determineren. Ook thema-avonden rond micro- en macrofotografie worden af en toe geprogrammeerd.

Daarnaast zijn er determinatiepracticums waarbij de leden vers materiaal meebrengen. Na een toelichting over de macroscopische kenmerken volgt dan vrije determinatie onder begeleiding van ervaren leden.  In de wintermaanden brengt een organisator gedroogd materiaal mee zodat bepaalde thema’s rond determinatie van paddenstoelen en myxomyceten kunnen worden toegelicht.

Dankzij de samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit Antwerpen hebben we de bioruimte en microscopen ter beschikking tijdens onze determinatiesessies.  De deuren gaan open vanaf 19.00 u., start 19.30 u., tenzij anders vermeld.
Het opstellen van de microscopen voor praktijklessen en mycologische werkgroepavonden gebeurt bij voorkeur vóór 19.30 u. zodat de sessies vlot kunnen beginnen.

Sinds de coronapandemie worden de educatieve avonden soms ook via videovergadering gehouden.  De excursiedeterminaties worden besproken en determinatievragen beantwoord. KVMV-leden vinden de Zoom-link op de dag van de presentatie bij Ledeninformatie, onderwerp Digitale avond onder https://kvmv.be/index.php/documentatie . Vaak kunnen deze avonden gevolgd worden vanuit de bioiruimte en zijn dan aangekondigd als B&D (Bioruimte en digitaal). Geïnteresseerden die geen KVMV-lid zijn melden zich aan bij de AMK-afdelingscoördinator.

Top ^

Cursus in mycologische microscopie

Ongeveer tweejaarlijks bieden we onze leden een cursus in microscopie aan. Stapsgewijs wordt het maken en bestuderen van microscopische preparaten aangeleerd en de specifieke terminologie uitgelegd. In navolging van zo’n cursus worden er dan specifieke vervolgdeterminatiesessies ingepland. Hou hiervoor Actueel en de Agenda op deze website zeker in het oog.

Top ^

Stuurgroepvergadering

Om de plaatselijke werking te organiseren, houden we driemaal per jaar een stuurgroepvergadering waarop alle AMK-leden welkom zijn.

Top ^

KVMV-bibliotheek

De KVMV-bibliotheek bevindt zich in de bioruimte van de Universiteit Antwerpen. Uitlenen van boeken is mogelijk op dinsdagavond tijdens AMK-activiteiten, geen uitlening mogelijk op KVMV-bestuursvergaderingen. De sluitingdagen van de bibliotheek vindt u telkens op de Agenda van de website terug. Praktische info zie verder bij Bibliotheek.

Top ^

AMK-contactpersonen    

Afdelingscoördinator en redactielid (afgevaardigd naar KVMV-bestuur)
Lieve Deceuninck - - 0475/26 81 67

Afgevaardigd naar het KVMV-bestuur
Myriam de Haan - - 03/888 75 14
Luc De Wilde - luc.de.wilde2@telenet.be - penningmeester


Mycologisch verantwoordelijke
André de Haan - - 03/666 91 34

Top ^