U bevindt zich hier: Home  >  Documentatie

Documentatie

< terug naar overzicht

Standaardlijst Meeldauwen (Erysiphales) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest   14/09/2013

Bron: Raf Leysen
In afwachting van de realisatie van de Standaardlijst van de Acomycotina (Zakjeszwammen) werd reeds de Standaardlijst van de Erysiphales (Meeldauwen) opgemaakt door Raf Leysen. De structuur is analoog met deze van Walleyn R. & Vandeven E., red.(2006). Standaardlijst van Basidiomycota en Myxomycota van Vlaanderen en het Brussels Gewest. Rapport INBO.R.2006.27. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Brussel.
Meeldauwen zijn waardspecifieke zwammen die parasitair leven op vaatplanten (bladeren van bomen, planten en succulenten). Het zwamlichaam bestaat uit een poederig en kleverig dradennet dat verschijnt aan het einde van de levensloop van de waardplant. Meeldauwen zijn aangewezen op een voldoende aanvoer van vocht uit de lucht en uit de waardplant. Zij verschijnen dan ook wel meer in vochtige perioden van het jaar. In dit groeistadium vormt de meeldauw, door afsnoeren van de witte hyfendraden, de ongeslachtelijke sporen of conidiën. In het geslachtelijke stadium vormen de Meeldauwen één of meerdere vruchtlichamen, chasmothecia (vroeger ook perithecia of cleisothecia genoemd), waarin één of meerdere asci met sporen zitten. Elk chasmothecium is voorzien van een aantal aanhangsels die aan hun uiteinde meestal een vertakking of versiering dragen. Aanhangsels, versiering, aantal asci en aantal ascosporen zijn belangrijke kenmerken voor de determinatie van de meeldauwsoort. De Meeldauwen zijn zeer waardspecifiek: zij groeien op slechts één plant, één plantengenus of een vertegenwoordiger van een plantenfamilie. De kennis van de waardplant is dus uitermate belangrijk. Naast de Meeldauwen bestaan er ook nog de Valse Meeldauwen die, omwille van het gebrek aan chitine in de celwanden en de ongeslachtelijke sporen die 2 zweepharen vertonen, tot de Oomycota behoren.
Download  Tip: Gebruik rechtsklikken (of alt+muisklik op Mac) en kies voor 'Openen in een nieuw tabblad' (ook mogelijk via sneltoetscombinatie CTRL + SHIFT + muisklik)