U bevindt zich hier: Home  >  Actueel

Actueel

< terug naar overzicht
  • 14/08/2023

Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) organiseert 13-delige online cursus paddenstoelenAanmelden voor de basiscursus paddenstoelen is gestart en werd verlengd tot 1 oktober. Je kunt je aanmelden op de cursuswebsite: https://cursus.floron.nl//

 

Basiscursus paddenstoelen 2023

Wil je paddenstoelen in Nederland beter leren kennen en op naam brengen? Dan ben je bij de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) aan het juiste adres. Samen met FLORON organiseren ze vanaf 1 september 2023 de eerste online Basiscursus paddenstoelen. 

 

Eenvoudig paddenstoelen leren herkennen

De cursus is een praktische cursus voor iedereen die paddenstoelen wil leren herkennen. Enige voorkennis is gewenst (maar die kun  je bijspijkeren met het Basisboek paddenstoelen). Tijdens de cursus leer je de belangrijkste groepen paddenstoelen herkennen en kom je te weten waar en waarvan ze leven. Stap voor stap leer je een flink aantal soorten op naam brengen op basis van hun veldkenmerken. Microscopische kennis is dus niet nodig. Je gaat oefenen met beschrijven en determineren van paddenstoelen die je zelf in het veld verzamelt. Je verrijkt dus niet alleen je mycologische kennis, maar je leert ook hoe je die kunt toepassen. De lessen volg je in je eigen tijd en vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gegeven. Na 13 lessen ben je helemaal thuis in het determineren en heb je jouw soortenkennis op een hoger niveau gebracht. Ook weet je meer over de levenswijze, het gebruik en de bescherming van paddenstoelen. Een leuke manier om meer inzicht te krijgen in de mysterieuze wereld van de paddenstoelen.

 

Studiemethode

Na aanmelding krijg je eind augustus digitaal lesmateriaal toegestuurd. Van begin september tot eind november krijg je 13 lessen bestaande uit video's over verschillende onderwerpen die je in je eigen tempo kunt volgen. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet. Per les krijg je een huiswerkopdracht die je zelfstandig uit kunt voeren. Ook geven we je verdiepende lesstof en aanvullende informatie mee. Docenten van de Basiscursus paddenstoelen zijn Jan Knuiman, Machiel Noordeloos, Mark Smeets, Inge Somhorst en Kees van Vliet van de NMV.

De cursus heeft een studiebelasting van 80 uur, dus het vergt wel een serieuze inzet. Die bestaat deels uit bestuderen van het cursusmateriaal, maar ook uit veldwerk. We verwachten dat je oefent met determineren en dat je een aantal huiswerkopdrachten uitvoert. Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Niet verplicht, maar wel heel leuk en nuttig, is meedoen in de speciale discussiegroep op Facebook, zodat je in contact komt met andere cursusdeelnemers en ervaringen en vragen kunt uitwisselen.

 

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je groepen en soorten herkennen, maar ook determineren met behulp van determinatiesleutels. In het lesmateriaal van deze cursus vind je een scala aan onderwerpen. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 

- Betekenis van mycologische termen en begrippen

- Herkennen van vijftien belangrijke geslachten en vormgroepen

- Zelf zoeken en beschrijven van paddenstoelen in het veld

- Determineren van paddenstoelen met sleutels

- Ecologie, gebruik en beheer van paddenstoelen

- Literatuur en links om je kennis verder te verdiepen

- Hoe je paddenstoelenkennis kunt toepassen in het natuurbeheer

- Waar je andere paddenstoelenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

 

De inhoud van de lessen is zo goed mogelijk afgestemd op paddenstoelen die in die periode gewoonlijk te vinden zijn. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en paddenstoelenkenners.

Met deze cursus ben je klaar om actief mee te doen met excursies en andere activiteiten van de NMV en lokale natuurorganisaties zoals KNNV en IVN. Je kunt ook als vrijwilliger aan de slag met monitoringprojecten zoals de paddenstoelenmeetnetten van het NEM, waar we altijd nieuwe tellers kunnen gebruiken. En je kunt natuurlijk een individuele bijdrage leveren aan de kartering van paddenstoelen in Nederland door je waarnemingen in te voeren bij Verspreidingsatlas.nl of Waarneming.nl.

 

De Basiscursus paddenstoelen in 13 lessen

De cursus start op vrijdag 1 september en eindigt 24 november 2023. Elke week krijg je minimaal een half uur les via onze digitale leeromgeving. De lesvideo's en verdiepingsstof kun je op elk gewenst moment en in je eigen tempo bekijken. Elke week is er ook een huiswerkopdracht en/of een toets waar je soms enkele minuten maar vaker een paar uur mee bezig bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

 

Les 1    Introductie in de mycologie - Champignons
Les 2    Determineren: hoe en waarmee? - Amanieten
Les 3    Determineren: kenmerken beschrijven - Boleten
Les 4    Karteren en monitoren – Oriëntatie Plaatjeszwammen – Stropharia familie
Les 5    Paddenstoelen in loofbossen – Houtzwammen, Bundelzwammen en Mycena’s
Les 6    Paddenstoelen in naaldbossen – Melkzwammen, Gordijnzwammen, Vezelkoppen en Vaalhoeden
Les 7    Paddenstoelen in parken en lanen – Russula’s en Stekelzwammen
Les 8    Paddenstoelen op bijzondere substraten - Ascomyceten
Les 9    Paddenstoelen in graslanden – Wasplaten, Satijnzwammen, Knotszwammen en Aardtongen
Les 10  Paddenstoelen van de zeereep – Aardsteren en Buikzwammen
Les 11  Paddenstoelen van moerassen en venen - Slijmzwammen
Les 12  Plantparasieten - Roesten en Branden - Belang van microscopie en moleculaire technieken
Les 13  Paddenstoelen in de winter - Trilzwammen - Afsluiting en eindopdracht

 

Kosten

Lesgeld


€ 119 euro - Je ontvangt digitaal cursusmateriaal en een jaar lang gratis de digitale versie van ons tijdschrift COOLIA (vier nummers). Ook kun je je gratis abonneren op het digitale Maandjournaal paddenstoelen.

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever aan de opleiding wil meebetalen. We bieden geen korting.

Je betaalt op de cursuswebsite met iDEAL (Nederland) of Bancontact (België) of een bankoverschrijving (voor bedrijven, en deelnemers uit andere landen). Het betalingsbewijs (btw-factuur) ontvang je direct na betaling per e-mail. Uiterlijk een week voor de start versturen we het cursusmateriaal.

Heb je een offerte nodig voor de baas? Maak dan eerst een account aan op de cursuswebsite en stuur een mailtje met je verzoek naar info@floron.nl.

 

Inbegrepen in het cursusmateriaal

- Welkomstbrief

- Cursusprogramma met een handleiding om je op weg te helpen met het volgen van de cursus

- Digitale brochures

- Informatie over projecten van de NMV

- Een beschrijvingsformulier paddenstoelen

 

Het volgende moet je zelf aanschaffen

- Het Basisboek paddenstoelen van Nico Dam, Thom Kuyper en Marjo Dam. €26,50. Dit is verplichte leerstof. Te bestellen bij de KNNV Uitgeverij (https://knnvuitgeverij.nl/artikel/basisboek-paddenstoelen.html) of bij je plaatselijke boekhandel.

- Om de kenmerken van een paddenstoel goed te bekijken is een loep bijna onmisbaar. Koop een 10x vergrotende triplet inslagloep. Te koop vanaf €20,- o.a. bij De Veldshop (https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/optiek/loepen/).

- In de cursus geven we informatie over andere boeken die je goed kunt gebruiken bij het herkennen en op naam brengen van paddenstoelen (geen verplichte leerstof).

 

Vragen?

Is iets nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan de docenten via basiscursus@mycologen.nl.

Aanmelden voor de basiscursus paddenstoelen kan tot uiterlijk 30 september 2023. Je kunt je aanmelden op de cursuswebsite: https://cursus.floron.nl//

Agenda

20 JULI

Hondsbossen te Sint-Katelijne-Waver

Meer

29 JULI

Educatieve bijeenkomsten van ZWAM te Diest

Meer

10 AUGUSTUS

Lovenhoek te Pulderbos(Zandhoven)

Meer

11 AUGUSTUS

Kloosterbos te Holsbeek

Meer

18 AUGUSTUS

Silsombos te Kwerps

Meer

19 AUGUSTUS

Educatieve bijeenkomsten van ZWAM te Diest

Meer

20 AUGUSTUS

Determinatieavond (Wilrijk, Antwerpen)

Meer