U bevindt zich hier: Home  >  Actueel

Actueel

< terug naar overzicht
  • 17/11/2022

https://hebeloma.org/ staat onlineDe lancering van Hebeloma.org werd op de Vlaamse mycologendag 2022 van de KVMV gemeld en nu ook recent in IMA Fungus aangekondigd (Bartlett et al. (2022) 13:18). Deze dynamische website wordt ondersteund door een database van bijna 10.000 Hebeloma-collecties die in de afgelopen twintig jaar zijn verzameld, met meer dan 135 soorten wereldwijd, en omvat bijna alle typecollecties. De website geeft een direct openbaar ‘zicht’ in de database. De website biedt volledige soortbeschrijvingen, informatie over elke Hebeloma-naam die ooit is gepubliceerd, hulpmiddelen voor soortvergelijkingen, soortparameters, soortgeografie en habitats, evenals een op AI-machine learning soortidentificatie. Het belangrijkste is dat alles, zelfs de soortidentificatie, automatisch wordt bijgewerkt zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt.

De meeste databasecollecties zijn tot op soortniveau geïdentificeerd met behulp van zowel moleculaire als morfologische gegevens naast informatie over plaats, gastheer en habitat. Bijna alle collecties hebben een bijbehorende ITS-sequentie en vaak sequenties van verschillende afzonderlijke genetische markers. De morfologische beschrijvingen zijn geparametriseerd en micromorfologische karakters zijn beschikbaar voor ongeveer een derde van de collecties.

Deze analytische tool heeft, naast fylogenetische analyse, een beter begrip mogelijk gemaakt van een geslacht dat tot nu toe als 'moeilijk' werd beschreven. Dit werk kan worden beschouwd als een proof of concept dat een gestructureerde en methodische benadering van morfologie de herkenning van soorten zelfs in moeilijke groepen kan bevorderen.

Peter Bartlett, Henry Beker, Ursula Eberhardt
Demystifying Hebeloma

https://imafungus.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43008-022-00105-2

https://imafungus.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/s43008-022-00105-2.pdf

Agenda

16 APRIL

Inventarisatieproject De Zegge te Geel (B&D)

Meer

21 APRIL

Voorjaarsexcursie Egenhovenbos

Meer

22 APRIL

Educatieve bijeenkomsten van ZWAM te Diest

Meer

23 APRIL

KVMV-bestuursvergadering

Meer

27 APRIL

Het Rot te Antwerpen-Linkeroever (Antwerpen)

Meer

30 APRIL

Presentatie en practicum (Wilrijk, Antwerpen): thema Breeksteeltje (Conocybe) (B&D)

Meer

06 MEI

Educatieve bijeenkomsten van ZWAM te Diest

Meer